De behandeling voor Vogelgriep:
Het H5N1 virus dat menselijke ziekte en dood veroorzaakt is bestand tegen amantadine en rimantadine, twee antivirus medicijnen die algemeen voor griep worden gebruikt. Twee andere antivirus medicijnen, oseltamavir en zanamavir, werken misscjien wel om de griep te behandelen die door het H5N1 virus wordt veroorzaakt, maar de extra studies moeten nog worden gedaan hun doeltreffendheid aan te tonen.

Is er een vaccin?
Nee. De standaard griepvaccins beschermen niet tegen vogelgriep. Een vaccin kan worden ontwikkeld niet tot de precieze soort veroorzaker bekend is. Het kan tot zes maanden vergen om dan een vaccin te ontwikkelen en te vervaardigen. Er zijn prototypen die tegen de H5N1 spanning konden beschermen. Het onderzoek toont twee dosissen per persoon zullen worden vereist, daarom heeft bijvoorbeeld de Britse overheid opdracht gegeven tot 120 miljoen dosissen.

Kunnen antivirale drugs werken?
Antivirale drugs zoals Tamiflu (oseltamivir) konden helpen om de verspreiding van het virus te beperken en de ernst van symptomen te verminderen. Antivirale drugs kunnen het virus niet genezen, maar de besmettingsniveaus kunnen verminderen zodat kon het immuum systeem van het lichaam het werk doet. Maar er is een mogelijkheid dat het virus tegen de antivirala drugs bestand zal worden als de drug te weinig tijd of in een te lage dosis wordt gebruikt. De onderzoekers stellen voor dat andere drugs van de zelfde familie, zoals Relenza (zanamivir), ook een vereiste kunnen zijn om het virus te bestrijden.

Waar vind ik meer informatie?
Meer informatie over de vogelgriep is te vinden op de diverse gelinkte pagina's.